ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της πληροφορικής δημιουργήθηκε το ψηφιακό μας περιοδικό, με σκοπό να αναρτώνται οι απόψεις των μαθητών για θέματα που  αφορούν την ευρεία μαθητική κοινότητα.

Η  ηλεκτρονική διεύθυνση του ηλεκτρονικού σχολικού μας περιοδικού είναι:

http://schoolpress.sch.gr/pupilnews/

Επισκεφθείτε μας.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη τις 30/5/2017

Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων & Ενημέρωση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Δελτίο Τύπου Ε.Π.Ε. – 28η Ιανουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

G17-0127-01V1_EU-Data-Protection-Day_final

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα είναι αφιερωμένη στην ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. To 2002, η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια της Δράσης Saferinternet.gr, πρότεινε την καθιέρωση μιας «Ευρωπαϊκής Ημέρας Ασφάλειας» (European Safety Day) στην Ε.Ε. μέσα από το έργο «SafeBorders». H E.E. αγκάλιασε την ιδέα αυτή και έτσι γεννήθηκε η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» που εορτάσθηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004!

Ακολουθούν τρία ενημερωτικά βίντεο:

1)

2)

 

3) Θα έκανες το ίδιο στον πραγματικό κόσμο

Υλικό με χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από εφήβους, αλλά & πληροφορίες με χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς για την καθοδήγηση των παιδιών τους μπορεί κανείς να βρει στις  παρακάτω ηλεκτρονικές  διευθύνσεις:

http://saferinternet4kids.gr/

http://www.saferinternet.gr/

http://www.schools.ac.cy/asfaleia_diadiktyo/support/safety/microsoft/safevideo1.html

Ιδιαίτερη χρήσιμη είναι η Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.safeline.gr/

Η Γραμμή Βοηθείας ?help-line 210 6007686?   http://www.help-line.gr/ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).

Η Γραμμή Βοηθείας http://www.help-line.gr/  αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου Safer Internet με τους δύο άλλους άξονες τη Δράση Ενημέρωσης saferinternet4kids.gr και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο και Παράνομη Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο SafeLine.gr

Η παρουσίαση σε Power Point, όπως θα παρουσιαστεί από την κ. Βούλτσιου, πέρα των άλλων βίντεο και εισηγήσεων, στους γονείς και κηδεμόνες είναι:

Safer-Internet-Day-2017-Presentation-for-Parents-and-Carers

 

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη στις 30/1/2017

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η παρακάτω διεύθυνση δίνει πληροφορίες στους γονείς για ασφαλή πλοήγηση των μαθητών  στο Διαδίκτυο.

http://www.schools.ac.cy/asfaleia_diadiktyo/support/safety/microsoft/safevideo1.html

Επίσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στάλθηκε στα σχολεία ηπαρακάτω ενημέρωση για επικίνδυνο ιό υπολογιστών:

Αξιότιμοι κύριοι/ες, φίλοι εκπαιδευτικοί,  φίλοι μαθητές καλησπέρα.

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε και εξαπλώνεται στο διαδίκτυο ένας καινούριος  ιός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα αρχεία και τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας.

Ο ιός αυτός με όνομα locky ransomware διαδίδεται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν συνήθως ένα αρχείο Microsoft Word. O ιός όταν ενεργοποιηθεί  κρυπτογραφεί  τα αρχεία του υπολογιστή σας.

Για την προστασία σας συνιστούμε τα ακόλουθα:

  • Διατηρείτε  πάντα ένα πρόσφατο πλήρες αντίγραφο των αρχείων του υπολογιστή σας σε ένα εξωτερικό μέσο, όπως εξωτερικός δίσκος, DVD, USB stick. Το μέσο αυτό θα πρέπει να αποσυνδέεται από τον υπολογιστή σας  όταν ολοκληρώσετε την αντιγραφή των αρχείων σε αυτό και να διατηρείται σε ασφαλές μέρος.
  • Διαγράφετε χωρίς να ανοίγετε άχρηστα μηνύματα emailΔεν θα πρέπει να ανοίγετε   μηνύματα από άγνωστο αποστολέα ή και φαινομενικά γνωστό, αν το θέμα του μηνύματος (Subject)   δεν ταιριάζει με τη συνήθη επικοινωνία, που έχετε με τον εμφανιζόμενο αποστολέα.
  • Μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα, αν  δεν είστε σίγουροι για τον αποστολέα και αν το θέμα του μηνύματος δεν σχετίζεται με τα θέματα, για τα οποία αλληλογραφείτε με τον αποστολέα.
  • Απενεργοποιείστε τις μακροεντολές (macros) στο Microsoft Office (Word, Excel ) από τις επιλογές των προγραμμάτων αυτών.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένο και ενεργό λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus) στον υπολογιστή σας, το οποίο ενημερώνεται (live update) για τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.
  • Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σύστημα του  υπολογιστή  σας και το πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς είναι ενημερωμένα, μέσω της διαδικασίας ενημέρωσης από τον κατασκευαστή τους (live update).

Γενικότερα συνιστούμε :

  • Μην απαντάτε ποτέ σε παραπλανητικά  μηνύματα και γενικά μηνύματα spam.
  • Σκεφθείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε συνημμένα αρχεία και πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα e-mail ή άμεσα μηνύματα .
  • Μην προωθείτε αλυσιδωτά μηνύματα e-mail .

Δείτε σχετικές πληροφορίες στους ακόλουθους  συνδέσμους:

 

Αναρτήθηκε από τη  Μήλη Ελένη στις 18 Μαρτίου 2016

Α-Β-Γ- ΤΑΞΗ

Όλη η ύλη της πληροφορικής ανά τάξη και τμήμα όπως διδάχθηκε στις αντίστοιχες μέρες και ώρες καθώς και οι ασκήσεις και επίσημοι σύνδεσμοι που την συνόδευσαν βρίσκονται στο eclass στην διεύθυνση: http://eclass.sch.gr/index.php

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη (ΠΕ19-ΠΕ04) στις 23/4/2014

Πληροφορική, Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου (Τάξεις: Α΄, Β΄, Γ΄)
Σημαντικές Επισημάνσεις ? Γενικές Οδηγίες

Ο πληροφορικός γραμματισμός (ICT literacy), βασικό στόχος ενός σύγχρονου Προγράμματος Σπουδών μαθήματος Πληροφορικής, είναι ένας όρος που περιγράφει την ικανότητα των μαθητών να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, τα εργαλεία επικοινωνίας και τις δικτυακές υπηρεσίες για την προσπέλαση, διαχείριση, ενσωμάτωση, αξιολόγηση, δημιουργία και επικοινωνία πληροφοριών, με στόχο την επίλυση προβλημάτων και, τελικά, τη συμμετοχή τους στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης (knowledge society).
Η ανάπτυξη των μαθητών συνίσταται σε τέσσερις διαστάσεις (συνιστώσες) σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνονται:

Τεχνολογική: Περιλαμβάνει τεχνικές γνώσεις για θεμελιώδεις έννοιες Πληροφορικής (π.χ. υλικό, λογισμικό, δίκτυα, στοιχεία ψηφιακής τεχνολογίας) και ικανότητες χρήσης βασικών περιβαλλόντων των Τ.Π.Ε. (επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, λογισμικό παρουσιάσεων, υπηρεσίες Διαδικτύου κ.λπ.).
Γνωστική: Περιγράφει τις θεμελιώδεις δεξιότητες αξιοποίησης των ΤΠΕ ως εργαλεία έρευνας, δημιουργίας, επικοινωνίας και μάθησης στα πλαίσια όλων των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών αλλά και της καθημερινής σχολικής ζωής των μαθητών.
Επίλυση προβλήματος (problem solving): Αφορά στην εφαρμογή και ολοκλήρωση των τεχνικών και γνωστικών δεξιοτήτων του πληροφορικού γραμματισμού με στόχο την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης
Κοινωνικές δεξιότητες: Οι μαθητές ως ψηφιακοί ιθαγενείς (digital natives) θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν εκείνες τις κοινωνικές στάσεις και δεξιότητες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα και την ταυτότητα του ηλεκτρονικού πολίτη (e-citizenship). Η διάσταση αυτή αφορά σε ζητήματα πληροφορικής ηθικής και δεοντολογίας, σε κώδικες διαχείρισης και αξιοποίησης πληροφοριών από πηγές, στην ικανότητα του κριτικού αναγνώστη και δημιουργού πολυτροπικού κειμένου, σε ζητήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, προστασίας προσωπικών δεδομένων κ.λπ.).

Η διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο έχει σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό. Βασικός παράγοντας είναι η ενεργός συμμετοχή κάθε μαθητή, η συνεχής αλληλεπίδραση και συνεργασία με τον διδάσκοντα και, κυρίως, με τους συμμαθητές του.
Το Εργαστήριο Πληροφορικής αποτελεί για τους μαθητές χώρο μελέτης, έρευνας, ενεργητικής συμμετοχής και συνεργασίας, ώστε να ενθαρρύνεται και να ευνοείται η διερευνητική προσέγγιση της γνώσης, η αλληλεπιδραστική και συνεργατική μάθηση, η αυτενέργεια και η δημιουργικότητα.

Το ισχύον Βιβλίο του Μαθητή αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που αξιοποιούν εκπαιδευτικοί και μαθητές καθόσον προτείνεται νέο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να σχεδιάσει τις δικές του δραστηριότητες, να αξιοποιήσει αξιόλογο και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που αυτός θα βρει αλλά και να δημιουργήσει νέο δικό του.

Αναρτήθηκε από Μήλη Ελένη (ΠΕ19-ΠΕ04) στις 23/10/2016